13/03/2016

Njeno kraljevsko visočanstvo - užina

Kao što rekoh negde na početku ovog bloga, dijagnosticiranje dijabetesa često liči na malu smrtnu presudu. Ili doživotnu, to mu dođe malko više nalik na realnost. I to tako biva, dok tu aždaju ne prisvojimo i ne pripitomimo, i onda, polako primenjujući ovo ili ono, postane prvo podnošljivija, a onda na nju ni ne obraćamo pažnju.
Jedna od glavnih zabrana, koja mnogo boli hedoniste kao što sam ja je zabrana slatkog, slatkiša, peciva i svih onih mmmmmmmmmmmmmmmmmmhmmmm stvari, koje su odjednom postale otrovnije od najgore droge ili otrova.

Mandarina, jagoda, kumkvat (fortunela) spadaju
u dozvoljeno voće, poput jabuke


Zato je jedno od otkrovenja na Edukaciji u VB bilo upravo otkrivanje važnosti užine. Naime, oduvek sam, čak i kad sam bila dete, smatrala da užina služi ili da te učiteljice maltretiraju tako što će te terati da jedeš to parče hleba sa margarinom i parizerom (a ni margarin ni parizer, koji je često bio i nešto drugo, što nikad nisam našla u radnji, brrr), dakle sila prinude da što bolje izgubiš deo velikog raspusta, popodnevna užina je bila način da se od mame „iskamči“ nešto lepo slatko, kao što je rolovan hlepčić sa čokoladom (pain au chocolat), ili često parče hleba i crne čokolade, ili neki kolač… uglavnom, način da se na „legalan“ način dođe do nekog slatkiša.



Kad su mi onomad, 2014. u bolnici „uvalili“ večernju užinu, ne samo da mi niko nije objasnio čemu to služi, nego sam je i ja sistematski izbegavala, bojeći se da ću tako „dići“ još više taj neposlušni šećer koji je bio jedan od razloga zbog kojeg operacija nije mogla ni doći do razmatranja. E da su mi tad rekli… Ali nisu. To se često dešava. Lekar odredi nešto za vas, i to je a priori dobro za vas, ali vam ne objasni zašto je to potrebno, pa vi to izbegavate, i napravite još gore. Ipak, ne preporučujem ni slepo „slušanje“ šta kažu lekari. Naime, ja sam svojevremeno slušala i slepo i bespogovorno sledila šta mi se kaže, pa sam nastradala od lekarske greške. Ipak, to ne znači da ne treba ni slušati lekara. Treba. Ali pitajte, posavetujte se. 

Po zakonu, lekar je dužan da vam objasni sve aspekte vaše bolesti, aspekte terapije i u čemu ista pomaže, te koje su eventualne posledice ili nuspojave koje dolaze zbog iste. Drugo je kad ste dete, pa je bitno da vam pomogne odmah i da vam omogući da dobijete šansu za lep život. No tad postoje roditelji koji su dužni, u detetovo ime da saslušaju lekara i da u lečenje uđu svesno i obavešteno, jer je to najbolji način da prepoznaju eventualni problem i na vreme ga rešavaju s lekarom. A kad ste odrasli, zaboga pismeni ste, saslušajte lekara, pitajte ga sve što imate, pa onda odlučite. To podrazumeva, ako treba, i džedžanje po internetu (ali ne uzimajte sve zdravo za gotovo!!! Na netu često pišu najgore stvari, koje često nisu baš takve u vašem slučaju), i sastavljanje spiska pitanja. Ako je u pitanju lečenje, vaša pitanja moraju počinjati sa „šta“, „kako“ i „zašto“. Ne zaboravite da argumentujete uz pomoć vaših simptoma i da tražite da se to objasni na vašem konkretnom slučaju. Naime, čak i ako je u pitanju objašnjavanje načina na koji će neka operacija biti izvedena, (uz pomoć snimaka i ostalog), i koliko god vas ovako nešto "neprijatno" plašilo, ovakvo obrazlaganje može lekaru često pomoći da za vas odredi najbolji pristup, da proceni izvesne rizike, koje možda ne bi odmah primetio zbog „rutine“ vašeg slučaja uopšteno i tako dalje. Jer svako od nas je cvećka za sebe, pa običan mladež može kod mene biti roze, a kod vas na tufne. O, ne pričam gluposti, doživela sam to na svojoj koži više puta.

Grejp, 2 seckane jagode, 1 mali seckani kiwi,
kašika borovnice i stevija, divna voćna salata
ukupno 180g voća
A kako se to uklapa u užinanje? Pa jednostavno! Kao što rekoh, dugo sam, zbog straha od dodatnog gojenja i dodatnog dizanja šećera izbegavala svaku vrstu međuobroka. To je za mene bilo „grickanje“, pa ako sam to i radila, to je bilo s puno griže savesti, a onda kad imate grižu savesti, onda se „bacite“ na taj slatkiš ili šta već, i onda naravno pojedete više, jer „da se ne baci“ i „nek ide život“. Naravno, vaga odmah „provali“ da ste zgrešili… I nastane haos. A samo je trebalo neko da mi kaže zašto je to važno... i, da postoji i jedenje koje ne goji ^_^... Zapravo kilaža normalno fluktuira od dana do dana (pa i doba dana!) o čemu ćemo pričati neki drugi put. Uglavnom, lekari u VB su po prvi put imali vremena (o znam, to je bilo predavanje, pa nije lično, ali dobro, zato možda i nije bilo loše što sam zapisivala, iako su mi se neki dobrano podsmevali „vidi je ponela tefter ko u školi“), da nam objasne kako i zašto užina.


Tako, dijabetičar MORA da užina. Naime, ako su užine opcija kod običnog čoveka, mi „slatki ljudi“ smo specijalni pa nam je potrebno da naš metabolizam održavamo budnim tako što ćemo ga naterati da „radi“ češćim obrocima. Tako, umesto da jedemo 3, mi MORAMO jesti najmanje 5 puta dnevno, a po potrebi čak i 6 puta. Šta to znači? Užina će nam poslužiti i kao dodatno gorivo ukoliko moramo da nešto bitno (fizički) uradimo između dva glavna obroka (doručak-ručak ili ručak-večera). Usput, užina je tu da se bori protiv (lekari kažu „da prevenira“, tako da ostajemo u latinsko-francuskom govornom području :D) hipoglicemije (prebrzog pada šećera) pa samim tim i protiv prebrzog rasta šećera koji dolazi nakon toga.

Ništa vam ne zabranjuje da u kiselo mleko ili jogurt
dodate voćku, samo je važno da ona bude
uračunata u vašu dnevnu količinu voća.
Ovde nije loše objasniti mehanizam hipoglicemije i (nasuprot njoj) hiperglicemije. Naime, kada zbog puno aktivnosti ili prevelike doze insulina (ili čak i zbog pojedenog parčeta torte ili belog hleba) dođe do prebrzog sagorevanja absorbovanog šećera, naša jetra (glupavog li organa!!!), kojoj je dužnost da čisti organizam, ali i da stvara šećer (jetra je odgovorna za stvaranje glukoze na primer, kada dođe do lučenja adrenalina, u nekoj situaciji opasnoj po život, pa treba da uradite nešto što zahteva natčovečansku snagu).  E sad, kad dođe do pada šećera, naša jetra smatra da smo u opasnosti i krene da proizvodi šećer da bi naši organi imali snage da se suoče sa stresnim periodom (koji je posledica velike fizičke aktivnosti, na primer jako brzog trčanja da pobegnemo od vatre…), i to radi, ČAK i kad naša hipoglicemije nema nikakve veze sa bilo kakvom opasnošću! Na ovaj način vi, čak i kad sve radite kako treba, jedete samo zeleniš, krećete se i tako to… dođete u situaciju da vidite kako vam raste šećer. I tako se dešava ona famozna insulinska rezistencija, i onda se, naravno, krenemo vrteti u krug, dižemo doze insulina, i naravno, gojimo se, jer insulin nepotrošene zalihe šećera pretvara u salo, i trpa u „džepove“ (tj u naše bokove i stomake), da bude tu za „crne dane“ (koji, uzgled nikad ne dođu, samo smo mi sve deblji i deblji…).

Tako dolazimo do naše šanse za revanš, kada je u pitanju sve što nas muči: težina, šećer… pa čak i nedostatak lepih i simpatičnih stvari koje bismo rado pogrickali. Pa jeste: mi dijabetičari svakako MORAMO užinati, i to je, zapravo, divna prilika da sami sebi poslužimo nešto lepo, pa i nešto što dugo priželjkujemo. Naravno, sve što u sebe unosimo i dalje mora biti adaptirano za naš organizam, ali, iako možda nećemo moći da pojedemo čokoladni kolač (iako… pre nego što krenemo dalje, svakako kupite bilo koji časopis „Dijabetes“ u kome ćete naći priličan broj recepata za sve pa i za slatkiše ;)), popodnevna užina nam daje priliku da pojedemo „nešto slatko“ i na taj način sebe nagradimo.

Stevija u prahu, kupljena u Grčkoj, kod nas je još uvek
teško naći pakovanje, nego ih nalazimo samo u pojedinačnim
pakovanjcima za kafu...
Ali i list-dva takođe mogu da urade posao ;)
Užine se dnevno mogu podeliti na 3 glavna obroka, kada su namirnice koje unosimo u sebe u pitanju:

-          Jutarnja užina je, u principu, produžetak doručka. Tad ćete uneti ili voćku (manju jabuku), ili 2dl jogurta i pola ražene lepinjice. Znam, ne izgleda mnogo, ali kako užina stiže tek 2h posle doručka, za više od toga i niste gladni. Polako žvaćite, uživajte u svakom zalogaju (gutljaju), i garantujem, nećete biti gladni.

-          Popodnevna užina, je, tako, produžetak ručka i „gorivo“ za popodnevnu šetnju. Tada je preporučeno uzeti voćku (imajte u vidu da nam je dozvoljeno 300g dnevno!!!), ali vam niko ne zabranjuje da sebi napravite malu voćnu salatu, ili porciju kolačića (max 100g), - Biobella pravi odlične kekse za dijabetičare od celog zrna, koje ne diže šećer, neki kolač niske UH vrednosti (ima recepata u gorepomenutom časopisu, a neke ću isprobati i objaviti kasnije i ja…). Nemojte za ovu užinu jesti bilo šta što liči na hleb jer ćete hleb ionako jesti za večeru, i za večernju užinu ako vam ju je lekar preporučio.

-         - Večernja užina je, kao što rekoh, bitna ukoliko uzimate večernji insulin humanog tipa, jer on dosta kasno kreće sa svojim dejstvom, pa je bitno da kad se to desi ne dođe do hipoglicemije (i na taj način se spreči da jetra počne da pravi gluposti). Nekim ljudima će tada biti moguće da pojedu voćku, drugi ljudi jedu jogurt (2dl) i pola lepinjice, a ljudi sa nefropatijom (bubrežna insuficijencija) umesto jogurta mogu uzeti neku voćku i svoju polovinicu lepinje.

Miksovano crveno voće sa malo limunovog soka,
malčice stevije i kašikom Granice jogurta
umesto šlaga
Deluje monotono? Da, zaista, ako se doslovce držite ovog što sam napisala. Ali, niko vas ne obavezuje da pijete samo jogurt: njega možete zameniti niskomasnim kiselim mlekom. To kiselo mleko možete ukrasiti i nekom voćkom (ipak, vodite računa da vam ona „uđe“ u dnevnu količinu od 300g). Voćna salata vam daje priliku da iskombinujete ukuse, a, zašto ne biste upotrebili smrznuto voće i samleli ga pa tako napravili odličan sladoled ? Voćni sladoled se, inače, zove „sorbe“ i to je, zapravo, najlepši, najvoćniji, najefektniji od svih sladoleda. Voćku možete i samleti u nutribulet-u i izmešati sa čija semenom i od ovakve užine napraviti super-hranu. (ideja: 2-3 jagode, ¼ jabuke sa korom, ravnu kašiku čija semena, ¼ limuna bez kore (zbog pulpe), može i jedan mali kivi, kašika borovnice… u okviru gramaže, naravno, dodajte vodu do označenog maksimuma u čaši za miksiranje i pustite Nutribullet da radi. Ako vam treba slađe, stavite listić-dva stevije (ako imate biljku) ili malo stevijinog praha, i to je to. Ako tome dodate i led nakon miksanja (još se nisam usudila da lomim led u Nutribullet-u, iako bi, u principu morao biti dovoljno snažan za to) dobićete divan frape).
Za večernju užinu, opet jogurt može postati voćni jogurt ako u njega dodate ostatak voća od dnevne količine, par borovnica ili seckanu jagodu, malinu ili dve, pa će onda ražena lepinjica faktički samo da „zatvori“ priču i zasiti onoliko.

izvor:
http://www.agrostand.com/proizvodi/1385884657.jpg
 Zaboravih da kažem da jogurt, u skladu sa svim onim što je rečeno o mastima, a da bi bio dozvoljen za dijabetičarsku ishranu, ne sme da bude pun mlečnih masti (jer bi tad zapravo spadao u masne namirnice). Idealno je uzeti što posniji jogurt, u VB daju jogurt od 0,5%. Ovaj jogurt se teško nalazi na tržištu (a da nije bezukusna vodica), ali sam ja našla sasvim prihvatljivu varijantu u Mladenovačkoj mlekari „Granice“. Naime, uz klasični „ljubičasti“, koji je onako fino gust i divnog ukusa, ova mlekara proizvodi i svetlo-plavi jogurt sa 1% masti. Taj jogurt je zadovoljavajuće gust, nije ni prekiseo ni premalo kiseo, nego taman kako treba, i, što je najvažnije, lepo zasićuje, a lepo se meša i sa voćem (ukoliko hoćete da pravite voćni jogurt ili voćni pire…). Ukoliko ne možete da nađete tako nešto, moraćete da potražite jogurt sa oznakom "light" ili "dijet", uz obaveznu proveru mlečne masti. Imlekov "Balans" ima 1% mlečne masti, pa ga uzimam kao dobro merilo. A ako s vremena na vreme uzmete kiselo mleko, kako na našem tržištu NE POSTOJI kiselo mleko sa 0,5 posto masti, uzmite ono Imlekovo plavo, ono ima "samo" 2,8%, i naravno, pokušajte da ga ne jedete baš svaki dan ;).


I eto… To je bila priča o užini. I prestanite da je izbegavate, njeno veličanstvo je zaista divna stvar za nas J






Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire