Da se ne lažemo: ko god je u ovoj
zemlji upalio tv, otvorio novine ili otišao na net, video je i reklamu za
Nutribullet. To jeste nešto što postoji već godinama u inostranstvu i o čemu
mnogo ljudi još samo sanja i, zaista je sjajno. Znamo već celu tu priču: to je
bolja verzija blendera, koja melje hranu u nešto nalik na gusti sok ili
kremastu supu (hladnu, iako sad postoji Nutribullet koji greje hranu, ali to je
već neka druga priča, skuplje je, i nisam sigurna da li mi se sviđa ili ne.)
Zapravo, ono što me je zaista privuklo
Nutribullet-u je zapravo upravo mogućnost korišćenja sirovih namirnica: njihovo
kuvanje, ili grejanje već nije to: uostalom, isprobala sam i smatram da je
zagrevanje mlevenih namirnica prilično nezgodna stvar: ukus se menja, a i
tekstura nije ista: kad poželim da pojedem krem supu, uradiću to kao i obično:
skuvati supu a onda samleti povrće ručnim blenderom, kao što sam to uvek i
radila…. Navikla sam na svilenkastu teksturu i skoro sladak ukus kuvanog
povrća, i… žao mi je, Maja Volk će sigurno biti baš nesrećna, ali ne, nemam
nikakvu želju da kupim taj veći, skuplji i zagrevajući Nutribullet. Moj seksi,
metalik crveni je već sjajan i volim ga onoliko 😊.
Kombinacija: Iceberg salata, prokelj, rotkvice, paradajz, malo h.soli i limuna |
Otkad sam ga kupila (a priželjkivala
sam ga duuuugo, štedela za njega još duže, i srećni sam vlasnik već više od
godinu dana), imala sam priliku da ga testiram na mnogo načina, pri čemu sam se
vrlo brzo uverila da su neki recepti koje knjiga (koju dobijete uz aparat)
preporučuje, apsolutno nemogući za pravljenje (jednostavno nema sastojaka),
preskupi… ili jednostavno, preopasni za nas dijabetičare.
I tu nastaje problem: da li je
Nutribullet diabetic-friendly, ili ne? Ovo pitanje sam postavila svojevremeno i
nutricionisti na seminaru u Vrnjačkoj Banji. I odgovor je… upravo jako pametan:
zavisi za šta ga koristimo, i šta stavljamo u njega.
Tako je zanimljivo gledati kako radi!!! :D |
Naravno da će jedan zdrav čovek moći u
njega da ubaci upravo sve one užasno skupe i lepe stvari kao na reklami sa
Majom Volk… i neće mu biti ništa. Skoro sam razgovarala sa jednom jako dragom
osobom koja je čak imala drugi problem: u želji da pomogne svojim voljenima da
osnaže svoj organizam i da istovremeno uživaju u ukusu, uz zdrave namirnice
(poput kelja i sličnih koje baš i nemaju neki prijatan ukus), često je
stavljala više različitih voćki. To u principu i nije neki problem (mi
dijabetičari uvek možemo da miksujemo voćke ukoliko pazimo koliki im je GI
(glicemijski indeks), ali obično su te voćke običnim ljudima kisele… i tako… pa
se onda dodaju banane, i takve strašno slatke stvari… i onda, naravno, pošto je
glupo praviti za drugo a ne i za sebe… onda nastaje haos sa glicemijama.
U tom smislu, da, Nutribullet je
opasna stvarčica… i to zaista opasna. Jer naše telo ne funkcioniše na isti
način kao „nedijabetičarsko“, i ne možemo to ignorisati. Tako, sva uputstva
koja se često nalaze uz sokovnike, nutribullet i blendere, NISU uopšte
adaptirana za nas. A mi smo posebne cvećke, jedinstveni smo… iiii, najzdravije
se hranimo 😊.
Kombinacija: sorbe-shake (Smoothie-Frikom + malo vode) |
Upravo u tom smislu, Nutribullet može
da postane najsavršenija spravica koju imamo u našoj kuhinji: Naime, ja ga
koristim svaki put kad me zaista mrzi da izmislim neku „povrćnu“ večeru
(podsećam, dijabetičari sa oštećenim bubrezima najčešće ne smeju da unose
proteine tokom večernjih obroka)… Tada mi Nutribullet omogućuje da napravim
sebi hladan sok, mus ili kremastu hladnu supicu i da to pojedem sa mojim
ražanim hlepčetom i da zaista uživam. Nutribullet mi omogućava i da napravim
sebi sjajan sorbe (sladoled bez mleka, samo od voća), jer je dovoljno jak da je
moguće ubaciti u njega potpuno zamrznuto voće, a gustina se određuje tako što
se smanjuje količina vode koja se dodaje da bi se olakšalo mlevenje.
Kombinacija: krastavac, iceberg list, paradajz, listovi crnog luka, limunov sok, himalajska so, bosiljak |
Mnogi se žale da im ukusi, a pogotovo
mešanje ukusa (banana-spanać na primer), apsolutno ne odgovaraju. Drugima je
apsolutno potrebno da dodaju neku voćku inače misle da neće moći da progutaju
jednu ovakvu tvorevinu. To je potpuno razumljivo. Ja sam isprobala lično sve i
svašta i na kraju sam shvatila da je najlakše privići se na taj ukus tako što
ćete početi pravljenjem jednostavno Gaspaća. Gaspaćo je, kao što i znate,
hladna supa/sos od paradajza, krastavca, paprike a služi se u Španiji. Često se
pravi gusto poput sosa, pa ljudi umaču čips i druge stvari poput naćosa i
slično. No, sasvim je lako napraviti nešto što je sličnog ukusa, iako u njemu nema baš svih sastojaka (možete i adaptirati originalni recept, to je potpuno ok):
1 zreo paradajz,
1 ¼ dugačkog zrelog krastavca
1 lepa zrela šiljata zelena paprika
Himalajska so, (apsolutno neizostavno za svakog dijabetičara)
Limunov (limi) sok, (ja ga UVEK imam u
frižideru)
Perca crnog luka,
Travčice po želji, mešani biber po
želji, itd.
Gotov napitak :) Ako želite crvenije, stavite i malo cvekle, ali očekujte i malko "zemljaniji" ukus |
Kombinacija: prokelj, sirovi karfiol, iceberg salata, limunov sok, h.so (ukus će biti blago ljutkast, jer su kupusi u osnovi malo ljuti) |
Ovo je osnova za sve buduće obroke iz Nutribulleta: kad se naviknete na ukus, onda možete da se igrate tako što ćete dodavati različite druge sastojke: par prokelja, malo kupusa, različite vrste salate (matovilac, rukola), rotkvice (pa čak i lišće rotkvice). Igrajte se i sa svežim začinskim biljem: zelena salata, bosiljak i semenke i samo malčice svežeg belog luka čine apsolutno fenomenalni Pesto, i tako redom. I naravno, malčice divnog, svežeg devičanskog maslinovog ulja je apsolutno divan dodatak. Igrajte se, otkrićete divne stvari!
![]() |
Izvor: http://www.frikom.rs |
Kada se priviknete, možete se igrati i
sa apsolutno fenomenalnim Hrono-Miksom, Dr Gifing (Frikom), koji je moguće
izmešati sa salatom, ali i jabukom i slično, a koji u sebi sadrži fantastičnu
šparglu (i to onu mladu, najzdraviju), brokoli… i mnoge druge zelene povrćke
koje spadaju u superhranu.
![]() |
Izvor: http://www.frikom.rs |
U svakom slučaju, vodite računa o
sledećem: Sastojci su ti koji „podižu“ naš glicemijski indeks. S druge strane,
treba imati u vidu da se takozvane „opasne materije“ poput banane mogu, kao i u
klasičnoj kuhinji, koristiti kao začin, odnosno da bi se omogućila određena
tekstura. U tom slučaju, dodaćete par kolutova a ne celu voćku. Tako na primer,
postoji sjajan Frikomov proizvod po imenu Smoothie (odlična mešavina voća za
užinu). Dodajte malo vode ako želite sorbe, ili više, ako želite napitak, i,
naravno, nemojte takvu užinu praviti svaki dan ;).
I, kakav je zaključak? Ukoliko ste
kupili ili dobili ovaj aparat… Nemojte ga bacati ili poklanjati… ili, ju,
grozne li pomisli, ostaviti negde u dnu nekog plakara: samo ga pametno
koristite. Ne oklevajte, igrajte se, mešajte sastojke, dodajte vaše omiljeno
koštunjavo voće, čia (chia) seme i slično… jogurt i mleko takođe mogu biti dobar
izbor zavisno od doba dana… i otkrićete da su mogućnosti prilično velike, bilo
da mešate tipove ishrane, ili da ste zakleti RAW, hrono, Vegan ili nešto samo vi sami, jedinstveni i lepi, takvi kakvi ste ;)!
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire